Waterrijk Ridderkerk
Stedenbouw
Centraal in de gewonnen inzending voor fase 6 staat de landschappelijke benadering van het ontwerp. Drie van de vier bebouwingsclusters liggen aan de hoofdstructuur van Ridderkerk en krijgen het thema mee: ‘wonen in het riet’.
Met deze keuze wordt een lommerrijke uitstraling van de randweg gecontinueerd en een overgang tussen de woonwijk hoofdontsluiting gecreëerd. Bovendien krijgt het nieuwe voorstel hiermee een verankering in een landschappelijk-historische setting.
Het wonen in het riet vormt een contrast met de bestaande velden in het Zand, die hoofdzakelijk bestaan uit traditionele woningen van 2 lagen met kap.
Openbare ruimte
In de zoektocht naar het beleefbaar maken van dit contrast zijn verschillende uitwerkingen gebruikt. Zo is voor het ontwerp voor wonen in het riet gekozen voor zo min mogelijk verharding en zo natuurlijk mogelijke verharding. Daarnaast wordt het groen onbeheerd en bloemenrijk en er is gekozen voor beplanting uit de wilgenfamilie. Iedere woning staat in contact met het riet en het water, wat zorgt voor de beleving van wonen in het groen.
Dit staat in contrast met de klassieke verharding en gazon van het wonen in het veld wat een continuering is van de bestaande sfeer van het Zand.
Architectuur
De architectuur versterkt de stedenbouwkundige en landschappelijke hoofdopzet. Binnen het project is een onderscheid te maken tussen een bebouwingscluster in het veld en drie bebouwingsclusters in het riet. Ondanks dit onderscheid straalt de buurt een eenheid uit door de verwantschap in rode baksteen architectuur. In het veld is de architectuur geïnspireerd op de jaren dertig: grondgebonden woningen in een warme rode baksteen en met een horizontale belijning van betonbanden. In de clusters is de vormentaal abstracter en sculpturaler.
Het aan het water gelegen appartementengebouw is de poortwachter naar de buurt. De bijzondere vormgeving van de buitenruimtes, omkaderd in licht beton en aan de binnenzijde met hout bekleed geven het appartementengebouw een bijzondere dynamiek en plastiek. Dit krijgt zijn hoogtepunt in de hoek van het gebouw, waar balkons op een sculpturale manier met elkaar zijn vervlochten.
Duurzaamheid
De inzending voor Het Zand fase 6 is benaderd als een duurzame gebiedsontwikkeling, met aandacht voor duurzaamheid op alle thema’s als bodem, water, stedelijk groen, natuur en landschap, energie. Omdat de gemeente Ridderkerk in de uitvraag zeer hoge eisen stelde aan de duurzaamheid, maar zowel de toepassing van lucht-water warmtepompen en benutting van bodemwarmte dieper dan 14 meter niet toestond, is gekozen voor een triple-solar systeem, dat voorbereid is op toekomstige aansluiting op een laagtemperatuur-warmtenet met duurzame warmte.