Reesvelt II Reeuwijk
Planconcept
De ruimtelijke hoofdopzet van de wijk is geïnspireerd op de gebiedseigen structuur van Reeuwijk-Dorp. De samenhang met het slagenlandschap in relatie tot de eeuwenoude bewoningsstructuur heeft de keuze bepaald om een nieuw, eigentijds bebouwingslint toe te voegen. Dit nieuwe lint vormt de ruimtelijke drager van de wijk en tegelijkertijd de hoofdstructuur voor de afwikkeling van het verkeer. Dit lint draagt de kenmerken die verwijzen naar de bebouwingslinten in de omgeving, zonder dat er sprake is van een reconstructie. Het nieuwe lint wordt gezien als een moderne ‘ontginningsbasis’ die bewoning van het nieuwe woongebied mogelijk maakt. De te ontwikkelen gebieden worden in ruimtelijke zin ‘opgehangen’ aan deze nieuwe structuur.
Het nieuwe lint wordt ontwikkeld met behoud van de bestaande landschapsstructuur. De rest van het gebied wordt hierdoor verdeeld in velden die als eilanden gekoppeld worden aan de hoofdstructuur van het lint. Ieder eiland kent zijn eigen karakteristiek waardoor de gewenste variatie van woonmilieus ontstaat.
Hoofdopzet van de wijk
Het nieuwe lint vormt de ruimtelijke drager van het stedenbouwkundig plan. Achter dit lint zijn de verschillende woongebieden gelegen. Woonstraatjes sluiten vanuit de woongebieden aan op de centrale hoofdas die het gehele gebied vanaf de Reewal ontsluit.
Fase II wordt beëindigd door het Landschappelijke lint dat de overgang naar het open polderlandschap vormt. De voornamelijk vrijstaande woningen geven samen met de openheid van de sloten een transparante rand.
De waterstructuur blijft grotendeels ongewijzigd. De structuur van doorgaande sloten in noordzuidrichting blijft gehandhaafd waardoor het zicht en de relatie met het naastgelegen polderlandschap blijft bestaan. Met bruggen en duikers worden de verbindingen onder het nieuwe lint gerealiseerd.
De buurt krijgt een ‘dorps’ en kleinschalig karakter. Het plan wordt gedomineerd door de huidige landschappelijke structuur van de sloten en doorkijken richting het polderlandschap. De doorgaande kavelsloten zorgen voor een transparant beeld. De doorgaande sloten waarborgen het beeld op het landschap en op de kerktoren in het dorp. Zoveel mogelijk woningen profiteren van de kwaliteit van het water.