Kleinrijk Rotterdam Overschie
Voor de herstuctureringsopgave van het plan Kleinrijk in Overschie zijn de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Overschie en Woonstad Rotterdam al sinds 2008 gezamenlijk bezig een meer evenwichtige woningvoorraad samen te stellen. Dit heeft geleid tot een stedenbouwkundig plan met 143 gezinswoningen in tuindorpstijl.
Ons plan is een architectonische uitwerking van het vastgestelde stedenbouwkundig plan Kleinpolder Oost dd. 21 februari 2013.
In dit stedenbouwkundig plan wordt wonen aan de Overschiese singels het uitgangspunt voor de herstructurering, waarbij wordt ingezet op een wijk met voordeuren aan de singel. Tevens wordt de nieuwe entree van Kleinpolder Oost opgewaardeerd door een rij woningen met achtertuinen grenzend aan de Abtsweg weg te halen en een parkachtige groene entree te maken. De nieuwe buurt wordt in de sfeer en gedachte van een tuindorp ontworpen, waarbij hagen, baksteen en keramische pannen de boventoon voeren.
Tuindorparchitectuur
Het uitgangspunt voor Kleinrijk was het maken van een nieuwe buurt in tuindorpstijl. Het programma bestaat uit grondgebonden woningen van twee lagen met een kap.
In het architectonisch ontwerp is gebruik gemaakt van enkele basisingrediënten uit de tuindorparchitectuur. Het samengaan van het ontwerp van gevels en openbare ruimte is belangrijk, evenals kleinschaligheid en schijnbaar toevallige afwijkingen die identiteit toevoegen aan het plan.Zo zijn erkers, dakkapellen, luifels en uitbouwen op strategische plekken meeontworpen en als basis opgenomen in sommige woningen, afhankelijk van de plek in de stedenbouwkundige context.
Voortuinen krijgen brede hagen die doorlopen in groenzones in het openbaar gebied.
Hiërarchie in stedenbouwkundig plan.
In het plan is een onderscheid te maken tussen de woningen aan de Abtsweg, een hoofdontsluitingsweg en de daarachter gelegen woningen. Bovendien is in het achtergelegen gebied weer een subonderscheid te maken tussen het wonen aan de singel en het wonen in de straatjes.