De Horn Rijnsburg
De historie van de locatie in Rijnsburg, waaronder een Merovingisch grafveld en een Oude Vlietmeander zijn belangrijke onderdelen van het stedenbouwkundig ontwerp. De huidige Vliet loopt rechtlijnig door het plangebied en vormt in de toekomst met zijn natuurvriendelijke oevers en de nieuwe bebouwing een natuurlijke overgang naar het historische lint langs de Oegstgeesterweg (de Dijk). De stroming van de Vliet wordt in ere hersteld en de nieuwe (oude) Vlietmeander zal een blauw/groen structurerend element worden in het plangebied. De Vlietmeander gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied. Deels vanuit de achtertuinen die hieraan grenzen en deels door het informele wandelpad dat er langs loopt.
De ambitie is om De Horn een dorps en kleinschalig karakter te geven, harmonieus, traditioneel en pittoresk, passend bij de schaal en korrelgrootte van Rijnsburg. Een dorpse, landelijke bouwstijl met een beperkt palet aan traditionele bouwmaterialen vormt daarbij de basis.
In de rijwoningen wordt zowel samenhang als afwisseling gezocht (contrast).
Op belangrijke plekken in het stedenbouwkundige plan (bijvoorbeeld als de Vliet wordt benaderd en door een hoofdroute overgestoken wordt) wordt de bebouwing verbijzonderd. Aan deze gewenste verbijzondering wordt op passende wijze invulling geven door, net zoals in het stedenbouwkundig plan is gedaan, architectonisch ook te spelen met de historie en de huidige tijdsgeest.
De moderne verbijzonderingen in de vorm van ramen, erkers, veranda’s en serres zijn op strategisch gekozen plekken accentueringen die voor de gewenste markering van de overgangen zorgen.
Dit worden de ‘specials’ in het plangebied.
Door ook in de architectuur te spelen met tijd ontstaat een verrassend en bijzonder woonmilieu. Een woonmilieu waarvan je een paar jaar al het gevoel hebt, dat het er al tientallen jaren staat.