Aan de Singel, De Lier
Aan de rand van De Lier wordt met de wijk ”Aan de Singel” een nieuw, landschappelijk woongebied gerealiseerd. Het plan, ontwikkeld in opdracht van BPD, omvat 107 grondgebonden woningen, 66 huurappartementen en een zorgcomplex. Deze buurt, ontworpen met oog voor mens en natuur, combineert een sterke stedenbouwkundige structuur met een warme, natuurlijke architectuur. De wijk biedt een divers programma dat inspeelt op verschillende woonbehoeften. Het hart van de buurt wordt gevormd door de Wilgenplas, omgeven door autovrije wandelpaden en groene zones. De mix van rijwoningen, tweekappers, appartementen en een zorgcomplex zorgt voor een gevarieerde en inclusieve leefomgeving.
De stedenbouwkundige structuur draait om een groen-blauw netwerk waarin natuur, water en wonen centraal staan. De wijk is georganiseerd rond een autovrij assenkruis, gevormd door het Wilgenhart in het binnengebied en de Wilgenzoom aan de buitenrand. Het Wilgenhart is geheel landschappelijk ingericht en voorzien van waterpartijen. In het midden van het plan bevinden zich het zorgcomplex en aan de noordzijde twee appartement complexen. Vier kwadranten verdelen het gebied, waarbij auto’s subtiel uit het zicht worden gehouden. De blokken zijn op een organische en dynamische wijze in het landschap geplaatst waarbij door knikkende en verschuivende rooilijnen visuele variaties ontstaan in de ruimtelijke beleving.
De architectuur van Aan de Singel is zorgvuldig afgestemd op het landelijke en dorpse karakter van De Lier die de hedendaagse woonbehoeften combineert met een hedendaagse en vriendelijke uitstraling. Er is gekozen voor een harmonieuze opzet die de sereniteit van het landschap versterkt, met de nadruk op rust en ruimte. De opzet en ontwerp van het plan benadrukt ontmoeting en verbinding, zowel tussen bewoners als met het omliggende landschap. De buitenrand van de wijk wordt gekenmerkt door woningen in een warme, crèmekleurige baksteen, die subtiel contrasteert met de zandkleurige tinten van de woningen in het binnengebied. Deze natuurlijke kleurenpaletten versterken de integratie met het landschap en geven de buurt een rustige, tijdloze uitstraling. Houten gevelvlakken voegen textuur, warmte en diepte toe en benadrukken tegelijkertijd de verbinding met het omliggende landschapen. Bijzondere aandacht is besteed aan de overgangen tussen privéruimtes en de openbare ruimte. In het binnengebied, waar wonen en natuur elkaar ontmoeten, zijn houten pergola’s toegevoegd. Deze elementen creëren een vloeiende overgang naar het groen en stimuleren sociale interacties tussen buren. Op prominente plekken zijn op de koppen grote overstekken ontworpen die de landelijke sfeer van het plan versterken.
In het plan zijn verschillende klimaatadaptieve- en natuurinclusieve maatregelen getroffen. De groene ruimte zijn voorzien van inheemse beplanting die bijdragen aan de biodiversiteit. Groene erfafscheidingen, zoals hagen, zorgen voor ecologische verbindingen. Nestkasten in gevels bieden onderdak aan vogels en vleermuizen, terwijl geveltuinen en groene hagen als erfafscheidingen zorgen voor meer biodiversiteit en een natuurlijke uitstraling. De bergingen zijn voorzien van groene daken, die bijdragen aan waterberging, verkoeling en leefruimte voor insecten. Daarnaast worden parkeerplaatsen uitgevoerd in waterdoorlatende halfverharding, wat bijdraagt aan een klimaatbestendige inrichting en vermindering van wateroverlast.